Italiaanse bonenstoof

Veel (tv-)chefs zeggen dat koken met dure ingrediënten niet moeilijk is, het ingrediënt is immers van zichzelf al perfect, je hoeft het alleen klaar te maken. Wat ze het échte bewijs van een goede kok vinden is als je van humble ingredients iets moois kan maken. Kijk maar eens naar oude afleveringen van Anthony Bourdain’s Parts Unknown bijvoorbeeld, waarbij hij vingers aflikkend varkensoren, collards of orgaanvlees eet. “This is delicious.”
Mocht je deze proeve van bekwaamheid graag zelf met een voldoende afsluiten, dan is het volgende recept een goeie. Er zit echt daadwerkelijk niks spannends in. De hoofdingrediënten zijn ui, wortel en bleekselderij for god’s sake. Oh, en prei. Waarom het dan toch heerlijk is? Tijd. Tijd en kruiden.
En niet eens zo heel veel tijd.

ingrediënten
ui
knoflook
wortels
stengel bleekselderij (of meer)
groentenbouillonblokje
tomatenpuree (klein blikje)
cannellinibonen, uitgelekt
handje fusili
prei naar inzicht
oregano
peterselie
tijm
peper (geen zout want bouillonblokje)
ik geef geen precieze hoeveelheden, want kijk maar wat je hebt liggen, en zorg dat je uiteindelijk een volle pan hebt, verder maakt het niet zo veel uit hoeveel je van wat hebt.

Hak alle groenten aan stukjes. Fruit de ui en de knoflook. Bak wortel en bleekselderij even mee. Voeg het bouillonblokje, heet water en de tomatenpuree toe. Voeg ook bonen, pasta en prei toe. (Let op: je moet dus genoeg water hebben om de pasta in gaar te kunnen koken, maar niet zoveel dat het soep wordt.) Strooi lustig met de kruiden. Kook zo’n 20 minuten, of tot alles goed zacht en gaar is. Het is niet erg als de pasta overkookt is, dat is hier juist lekker.

Dit gerecht is bijna nog lekkerder als je het restje de volgende dag opwarmt.

 

Leave a comment